Be like a tree.. and let the dead leaves drop

De herfst staat voor de deur,  en ook voor ons is het tijd om net als de bomen wat dorre stukken los te laten! Ik weet het.. Loslaten is super moeilijk.  
Onlangs ontving ik een nieuwe cliënte in de praktijk. Een jonge vrouw van halverwege de dertig. Ze schetst me een aantal ‘vage’ klachten. Ze voelt zich niet goed, is futloos, weet niet welke richting ze uit wil met haar leven.
Na een paar sessies (of: een tijdje – ik kan die timing moeilijk inschatten…) komt naar boven dat ze worstelt met een verlies. Iets uit haar verleden, dat ze nog steeds met zich mee draagt. Ze was er zich absoluut niet van bewust dat ze dit nog met zich mee droeg.
Samen met mij werkt ze er nu aan om dit verlies achter haar te laten.

Een mooi verhaal..

Er liepen eens een oude en een jonge Zen-monnik langs een weg. Op een bepaald moment kwamen ze bij een rivier, die ze moesten oversteken. Op de plek waar de weg en de rivier elkaar kruisten, stond een mooie jonge vrouw in een zijden kimono. Zij vroeg of de monniken haar konden helpen bij het oversteken. De oude Zen-monnik aarzelde geen moment, nam haar in zijn armen, droeg haar naar de overkant en zette haar daar neer.
Zwijgend vervolgden de monniken hun weg.

‘s Avonds laat toen ze onderdak hadden gevonden in een tempel kon de jonge monnik zich niet langer bedwingen en vroeg: “Wij Zen-monniken mogen ons tijdens onze training niet met vrouwen bemoeien, laat staan aanraken. Waarom heb jij dat dan toch gedaan?”
De oudere monnik antwoordde: “Ik heb de vrouw opgepakt, naar de overkant gedragen, haar daar neergezet en losgelaten. Jij draagt haar kennelijk nog steeds met je mee en hebt haar nog niet losgelaten.”

Elke week krijg ik wel een verhaal over onverwerkte situaties uit het verleden: een ruzie, een verlies, … Het is dan ook iets waar veel mensen mee worstelen. Heel vaak gaat het om gebeurtenissen waar we ons zelfs niet meer bewust van zijn.
Op een bepaalde manier hebben we ons gehecht aan beelden, belevingen, overtuigingen of gedragingen, die we niet meer kunnen loslaten. Wat kan helpen is het aandachtig bekijken van datgene waaraan we ons hechten en vooral waarom we dit doen.
Welke gedachten, emoties, belevingen zijn nog levend en zorgen ervoor dat je je niet kan losmaken? Welke dorre stukken in je leven houdt je hardnekkig levend?

 

 

Lieve groet,

Daisy

 

Share this article

×

Make an appointment and we’ll contact you.